+3626-550196 info@networksped.hu

… és a sor végén a szállítmányozók, fuvarozók állnak. De meddig bírjuk mi KKV-k?

Józsi, a családi speditőr cég vezetője most arról álmodozik, milyen jó lenne, ha partnereiből nem az állandó panasz, önsajnálat, a gondok tömege ömlene, hanem csupa jó hír érkezne hozzá, ami feldobja, motiválja, és energiát adna a mindennapi működéshez.

Ő is érzékeli, egyre nagyobb a felelőssége, mert folyamatosan nő az a bizonyos összeg, ami a kicsi forgalomnövekedéssel együtt a megrendelőinek biztosított hitele. Szeretne megfelelni minden megbízói elvárásnak, de pénzügyi lehetőségei ennek határt szabnak. Tudja, ahhoz hogy cége, ha lassan is, de tovább növekedhessen, továbbra is neki kellene finanszírozni megbízóit, de miből?
És válogatás nélkül mindegyiket?

Érzi a veszélyt, de nem tudja pontosan megfogalmazni. Történt már vele egy s más az elmúlt 15 évben, az eszével tudja, most sem lesz másként. Hogyan szűrhetné megrendelőit a szerint, ki mekkora kockázatot jelent neki? És akkor a következőket olvassa a neten:

?A hitelek 80%-a szállítói céghitel. A válság következtében a bankok kihátráltak a kkv-k mögül 2009 elején, azóta e cégek üzleti kockázatai csak tovább nőttek. Mivel az ágazat tőkehiányos, ezért a szállítmányozó kkv-k is csak jelentős haladékkal jutnak pénzükhöz. A 2009-es mérlegek jó része ezt a képet mutatja. A bankoknak a szállítmányozási ágazathoz és a kkv-khoz fűződő hitelezési hajlandósága a korábbi kockázatok miatt továbbra is csekély ? forrás: fn.hu

Józsi is érzi, meddig mehet el, mit bír a saját cége, de pénzügyi tervet még nem készített. Fejből dolgozik. Nagy problémája az újabb keletű megbízóival van, mert nincs róluk elég információja. És ők egyre többet rendelnek. A régiek vagy stagnálnak, vagy egyre kevesebb munkát adnak.

Tudja, sokáig már nem tartható ez az állapot, de merre mozduljon? Bármilyen hitelt is vesz fel, neki készfizető kezességet is vállalnia kell a biztosított fedezete mellett, ráadásul ez több hónap idegeskedéssel, utánjárással rengeteg időt és energiát vesz el tőle.

Józsi azt mondja, hitelt venne fel legutoljára. Titkon még örül is, hogy nem akart túl nagyra nőni, és nem vett fel korábban semmilyen deviza hitelt. Ha őszinte, akkor bevallja magának, most ő is ott szenvedne a többiekkel, akik engedtek a csábításnak és svájci frankban vettek fel milliókat. Neki nem volt akkor megfelelő fedezete a bank felé, így szerencsére kimaradt ebből. Igaz nem is fejlődött olyan nagyra, mint a partner cégek a hitelből, de náluk most a veszély is nagyobb. Nem bánja, hogy így alakult, már mázlistának érzi magát.

A Józsi helyett lejegyezte,

Damásdi Tibor

E-logisztika az üzleti versenyképességért