+3626-550196 info@networksped.hu

Az E-logisztikai Centrum blogja hivatalosan is elindult a mai napon. Mint minden szakmai blog, ez is speciálisan egy szűkebb kört érint igazán. Elsősorban azoknak az érdeklődésére számítok, akik nyitottak a legújabb megoldásokra, technológiákra.

Célom, hogy továbblépési lehetőséget nyújtsak részben az internet eszközeivel a fuvarszervezés és a cégműködtetés területén. Eddigi felméréseim eredményeit örömmel osztom meg a blog olvasóival. A napi munkát segítő tapasztalatokról is szó lesz. Csak kipróbált, a gyakorlatban már bevált online és offline módszereket teszek közzé, mindenekelőtt a KKV (kis és közép méretű fuvarozási, szállítmányozási vállalkozások számára)

Hogy miért született ez a blog?

Már egy éve tervezem, téma is volt bőven, mégsem éreztem szükségét korábban. De az elmúlt hónapok eseményei elkerülhetetlenné tették az indulást. Egyre jobban feszített belülről az a félig tudathasadásos állapot, amiben a fuvarozási- szállítmányozási szakma jelenleg létezik. Az egyik oldalon egyre több fuvarozási vállalkozást látok leépülni, a másik oldalon korszerű online megoldásokkal piacot szerző cégek egyre növekvő sikereit látom olyan ágazatokban is, akik megbízói lehettek volna az előbbieknek. Tudatos üzleti tervezés, fejlett kapcsolati marketing, mindez az internet egyes területeivel megtámogatva a gyarapodók táborában, és a lemaradók a másikon.

Ez a blog, ha valaha ismertebbé válik, nagyon megosztó lesz a szélesebb szakmai körben. Előre látom, sokan elutasítják majd az itt olvasottakat és inkább a saját álláspontjukat védik. Kétségtelen, hogy nem könnyű belátniuk kudarcaikért ők maguk a felelősek. Pedig elsősorban mi magunk irányítjuk cégünk működését, és nem a környezetünk. Mindig jó érzés olyan kollegákkal találkozni, akikben továbbra is él az igény, hogy tanuljanak, fejlődjenek. Értelmesek, nyitottak és remélem ez a kör ilyen is marad. Nem hagyja magát a pesszimista, lemondó, tetteivel igénytelenséget közvetítő idősebb- én korosztályom- által eltéríteni. Nos, nekik írom a blogot, mert szeretek velük beszélgetni, megtapasztalni igényüket a további fejlődésre.

Az ötven felettiek között kevés olyan régi motorossal találkoztam, aki a több évtizeddel ezelőtti hitét, energiáját, nyitottságát megtartotta. Vannak ilyenek is, de ránk alapvetően nem ez a jellemző.

Cégünk versenyképességének tartós növelése tudatos üzletfejlesztési program nélkül elképzelhetetlen. A leépülő fuvarozási vállalkozások bármelyikénél volt írásban rögzített üzleti terv? Némelyiknél, ahol a bankhitel miatt kötelező volt, ott igen, de ezt a tervet a banknak vagy egyéb hivatalnak készítették, és nem a cég fejlődése érdekében. Nem is növekedtek ezek a fuvarozási vállalkozások. A teljesen eseti működésre képtelenség tervet készíteni, ahhoz hogy cégünk tervezhetővé váljon, először a piaccal való kapcsolatot kell megtervezni. Ez nem egy egyszerű lépés, és itt jelenik meg először a cégünk marketing folyamatainak tervezési kényszere.

Azt tapasztalom, ma már nem elég csak a szállítmányozáshoz, fuvarozáshoz szakemberként érteni, a sikeres, versenyképes működtetéshez ennél több kell. Alapvető gazdálkodási, tervezési, pénzügyi, értékesítési, marketing, cégvezetési ismeretek, valamint az online megoldások készségszintű alkalmazása nélkülözhetetlen. E területek összehangolt működése nélkül nem lesz versenyképes egyik KKV sem, tapasztalataim szerint.

Nagy kérdés, milyen mélységű az alapvető tudás? Milyen gondolkodással, értékrenddel kell párosuljon, hogy versenyképességéből ne veszítsen? Mindezt ma nem tanítják sehol. Nagyon komoly tanulópénzt fizetünk mindannyian azért, hogy létezzünk, és fejlődhessünk.

A blog célja, hogy a sok-sok hazai fuvarozási vállalkozásból magához vonzza azon keveseket, akik komolyan elkötelezték magukat a fejlődés útján. Hajlandók ennek megfizetni az árát- nem elsősorban a pénzre gondolok- és képesek saját átgondolt céljaikat megvalósítani.

Igen, a célkitűzés és célmegvalósítás sem tantárgy az iskolákban, mint ahogy a tanulás módszertan sem az. Ezzel csak azt akarom jelezni, hogy sokszor találkoztam tanácstalan kollégákkal, akiktől azt kérdezték egy-egy képzésen, melyik módszerrel tanul a leghatékonyabban? (olvasva számítógépen, palmtopon, stb., mp3-at hallgat, videón keresztül, vagy papíron kinyomtatva kötve-fűzve?) Ha 3 másodpercen belül kell erre válaszolni egy tréningen, akkor mi lesz a helyes döntés?

Belátom, az önképzés sem egyszerű feladat manapság, amikor oly sokféle formában lehet felkínálni és elérni ismereteket. És tudom, a fuvarozásban tevékenykedők sem felkészültebbek e válaszra másoknál.

Most mégis nekifutok az E-logisztikai Centrumnak, ami nem más mint egy olyan szűkebb szakmai körnek szánt fórum, akiket érdekelnek ezek a kérdések, és aktívan részt vállalnak a fuvarozási szakma jövőjének alakításában.

Terveim szerint eleinte havonta lesz új bejegyzés, de ez a visszajelzésektől függően a későbbiekben változhat.

Üdvözöllek az E-Logisztikai Centrum fedélzetén,
Damásdi Tibor
E-Logisztika a versenyképességért