+3626-550196 info@networksped.hu

Mi is az a moszo bambusz ? Egy olyan bambuszfajta, amelyik az elültetése utáni 8-9. évben kezd el nőni, de akkor 2-3 hét alatt 10-15 méteresre nő.

Ugyanígy tervezem már jó ideje, hogy +a hazai szállítmányozók körében egy ideje kialakult pénzügyi bizalmi válságot sikerüljön rövid időn belül feloldani. Így vált számomra a moszo bambusz követendő példává.

A hosszú előkészületek után most gyors áttörésre készülök a szakmán belüli bizalom növelése érdekében.

Kell egy ?műszer?, amelyik megbízhatóan jelzi a kisebb fuvarozóknak a helyes irányt az új ügyfél jelöltek minősítésénél.

Szállítmányozóknál a megbízhatóság kétoldalú probléma. Az általam megbízott partner legyen pontos, ne tűnjön el az áru, amit ígért, azt teljesítse. Az engem, a cégemet megbízó is tartsa magát a megállapodásunkhoz, és fizesse ki határidőre a számláimat.

Hogyan lehet a gyakorlatban ezeket a szempontokat már az első kapcsolatfelvételnél érvényesíteni?

Nekem elég sokat megérne egy olyan eszköz ami ezt lehetővé tenné.

Ezzel ugyanis rengeteg későbbi bosszúságtól, veszteségtől kímélhetné meg magát az ember. Mennyivel könnyebben, biztonságosabban fejlődhetnének az új üzleti kapcsolatok.

Az érem másik oldala, hogy a cégünknek dolgozó fuvarozóknak jó lenne bizonyítani már az első kapcsolatfelvételkor, itt biztonságban vannak, megállapodásunk szerint mindig rendben megkapják majd pénzüket.

Az természetes igény, hogy megbízó és megbízott már az induláskor szeretne megfelelő biztonságban működni. Ez a biztonság utáni vágy tapasztalatom szerint annál erősebb, minél nagyobb üzleti kockázatot érzékelnek a fuvarozók.

Az utóbbi években egyre rizikósabbá vált az ágazat azért is, mert a fuvarozók többségének járműparkja devizahitelből finanszírozott, úgy, hogy nincs mögöttük megfelelő devizafedezet. Így az árfolyamveszteségből és egyéb nem kívánatos kereskedelmi banki manőverekből fakadó egyre nehezebb likviditási helyzet csak növeli az üzleti kockázatát minden ilyen vállalkozásnak. A fuvardíjak nem tudták ennek hátrányos következményeit ellensúlyozni.

Ezért az a célom, hogy mi, kisebb szállítmányozók, itt Magyarországon, minden hivatalos szerv nélkül is megfelelő biztonságot tudjunk garantálni egymásnak a napi üzleti működés során.

A nagyobb cégek talán könnyebben kezelik ezt a jelenséget, mint a kicsik egymás között. Az információs kor arénájában már nagyon nem mindegy, milyen ?felszereléssel? védik érdekeiket a kisebb családi vállalkozások. Az ókorban a rómaiaknak a harcban nagyon előnyös volt a nagy pajzs és a rövid kard. De milyen eszközöket kell(ene) használni ma az üzleti arénában?

Hiszem, hogy ha összeadjuk a bennünk lévő tudást, akkor együtt képesek leszünk véghezvinni, hogy a szakmán belül a moszo bambuszéhoz hasonló ugrásszerű fejlődés következhessen be. Ezért várom az ehhez kapcsolódó ötleteket itt a blogban.

A veszteségek elkerülése mellett dinamikus árbevétel és profit növekedést kívánok minden blog olvasómnak,

Damásdi Tibor

E-logisztika az üzleti versenyképességért